מרפק טניס

ליצירת קשר מוזמנים להשאיר פרטים


מרפק טניסמרפק טניס הוא הכינוי שניתן לבעיה רפואית הנקראת בשפה המקצועית "דלקת בגידים הצדדים של המרפק". הסיבה בגינה הדלקת זכתה לכינוי "מרפק טניס" נעוצה בעובדה שמדובר בבעיה המופיעה בשכיחות גבוהה יחסית בקרב שחקני טניס.

בנוסף מרפק טניס מופיע בשכיחות גבוהה יחסית בקרב סיידים, נגני כינור ועוד. זאת כיוון שאחד מגורמי הסיכון להתפתחות הבעיה הוא שימוש יתר בשרירים הקשורים למפרק המרפק, המשמשים ליישור של מפרק כף היד.

מה הם הגורמים למרפק טניס?

מרפק טניס הוא תוצאה של שימוש יתר בגידי ושרירי המרפק, בדרך כלל בשל פעילות בעלת אופי חוזר ונשנה. העומס החוזר ונשנה גורם לקרעים זעירים ולדלקת בחלק החיצוני של המרפק אם כי לא אחת הבעיה מתפתחת בשל חבלה חזקה ולא באופן הדרגתי. מרפק טניס יכול לקרות גם לאנשים שאינם ספורטאים או עוסקים בספורט וזוהי אינה פציעת ספורט בהכרח.

כפי שציינו, מרפק טניס מתפתח במקרים רבים באנשים העוסקים בפעילות חזרתית במסגרת עבודתם או במסגרת התחביבים שלהם. יחד עם זאת, הפגיעה יכולה גם להיות תוצאה של פעילות כזאת או אחרת ששרירי הזרוע והאמה פשוט לא מורגלים לבצע.

ישנו מגוון רחב של פעולות הכרוכות בביצוע תנועות חוזרות ונשנות של מפרק כף היד ושרירי האמה, המגדילות את הסיכון להתפתחות של מרפק טניס. בין היתר מדובר על הפעולות הבאות:

  • משחקי מחבט כמו סקווש, מטקות או טניס (מעניין לציין כי רק באחד מתוך כל 20 אנשים הסובלים ממרפק טניס, הגורם להתפתחות הבעיה היה משחק מחבט כזה או אחר).
  • עיסוק בספורט שמבוצעת בו תנועה של זריקה כמו הטלת כידון או זריקת דיסקוס.
  • עבודות כמו גיזום או סיוד.
  • מלאכות יד שבהן מפרק כף היד נמצא בתנועה מתמדת החוזרת על עצמה כמו תפירה, הדפסה או רקמה.

מה הם התסמינים של מרפק טניס?

מרפק טניס בא לידי ביטוי ברגישות למגע וכאבים בחלק החיצוני של המרפק. בנוסף מדווחים חלק מהסובלים מהבעיה על כאבים בחלק העליון של היד ובאמה. הכאב האופייני למרפק טניס, נוטה להחמיר כשמבצעים עם כף היד תנועות סיבוביות ובזמן השימוש באמה.

כמו כן תנועות חוזרות ונשנות של מפרק כף היד גם כן עשויות להחמיר את הכאבים, בעיקר בזמן שהיד מושטת  או אוחזת בעצם כלשהו. בגדול רוב הסובלים ממרפק טניס, מדווחים על התסמינים הבאים:

  • כאבים בחלקה החיצוני העליון של האמה, מתחת לעיקול המרפק. במקרים מסוימים הכאבים נודדים לכיוון שורש כף היד, כלומר לחלק התחתון של האמה.
  • כאבים המופיעים בזמן הרמת הזרוע או כיפוף הזרוע.
  • כאבים המופיעים בזמן אחיזה בעצמים קטנים או בזמן כתיבה.
  • כאבים המופיעים בזמן ביצוע תנועה סיבובית של כף היד. תסמין זה מקשה על הסובלים ממרפק טניס לפתוח למישל צנצנת זכוכית.
  • כאב ונוקשות המופיעים בהושטת האמה.
  • התקף אופייני של מרפק טניס לרוב נמשך בין שישה חודשים לשנתיים. כ-90 אחוז מהמטופלים יחוו החלמה מלאה תוך שנה בלבד.

כיצד מאבחנים מרפק טניס?

כדי לאבחן מרפק טניס יש להאזין לתסמינים עליהם מתלונן המטופל, להתייחס לגורמים שונים שהיו יכולים להסביר את התפתחות הכאבים ולבצע בדיקה גופנית של אזור המרפק. במסגרת הבדיקה הגופנית יבחן הרופא את טווח התנועה של המפרק הפגוע, יחפש סימנים לנפיחות או רגישות ועוד.

בדרך כלל לא יהיה צורך בבדיקות נוספות מעבר לבדיקה הגופנית והאבחנה תתקבל במקום. יחד עם זאת, אם במהלך הבדיקה יתגלו תסמינים לגורם אחר לבעיה כמו נזק עצבי, בהחלט יתכן שהרופא יפנה את המטופל לבדיקות נוספות כמו אולטרסאונד, MRI או CT.

כיצד מטפלים במרפק טניס?

באופן עקרוני כל הסובלים ממרפק טניס צפויים להחלים באופן עצמוני גם ללא כל טיפול. יחד עם זאת, תהליך ההחלמה ממרפק טניס ממושך מאוד ויכול להימשך חודשים ארוכים ואפילו שנתיים שלמות. במקרים רבים התסמינים של מרפק טניס מסבים פגיעה משמעותית באיכות החיים של הסובלים מהתופעה ומובילים למוגבלות תפקודית של ממש. אי לכך, השאיפה היא שלא להמתין בסבלנות לשיפור המצב אלא לפעול לטובת זירוז הריפוי וקיצור תקופת ההחלמה.

זה המקום לציין כי טיפולי לייזר רפואיים הם בין הטיפולים היעילים ביותר המוצעים לסובלים ממרפק טניס ועדות לכך ניתן למצוא בעובדה שמכשירי הלייזר נמצאים כיום בשימוש נרחב במכוני פיזיותרפיה וביחידות כאב רבות בכל רחבי הארץ.

היתרונות של מכשירי הלייזר עבור הסובלים ממרפק טניס באים לידי ביטוי בין היתר בכך שמדובר בטיפול נטול תופעות לוואי, בעובדה שההקלה מורגשת כבר לאחר הטיפול הראשון ובכך שרבים מהמטופלים מחלימים באופן מלא וחוזרים לתפקוד שגרתי תוך טיפולים ספורים בלבד.

אז מה היה לנו בכתבה:
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!